Suomen itäisin kylä

Hattuvaara sijaitsee noin 40 km Ilomantsista koilliseen. Se kuuluu Ilomantsin kuntaan. Hattuvaara on Suomen ja samalla EU:n Manner-Euroopan itäisin kylä.

Asutusta kylällä on ollut 1600-luvulta lähtien. Ensimmäiset asukkaat olivat Kainuusta, luterilaiset Jacob Tapio ja Henrik Puhakka. 1700-luvun puoliväliin mennessä kylä tyhjeni
luterilaisista. Tämän jälkeen Hattuvaara sai uudet ortodoksiset asukkaat, kun rajakyliin asettui Venäjältä uskonvainoja ja sotaväenottoja paenneita vanhauskoisia.

1807 tapahtuivat ensimmäiset maanmittaukset, mutta kylän isojako viivästyi useiden valitusten vuoksi. Kylä oli silloin tiiviisti rakennettu, ja isojaossa oli yhden tilan muutettava kauemmaksi.

Suurimmillaan kylän asukasluku oli 1950- ja 60-lukujen taitteessa. Tämän jälkeen Hattuvaara on monen muun kylän tavoin kärsinyt muuttotappioista.

Hattuvaaran kylä oli merkittävässä roolissa, kun Suomi taisteli itsenäisyydestään. Suomen kohtalonhetket ajoittuivat Jatkosodan loppuvaiheessa kesällä 1944 Ilomantsiin. Pitäjän itäosissa käytiin tuolloin kiivas torjuntataistelu, jossa kaksi neuvostodivisioonaa pysäytettiin, paloiteltiin motteihin ja lyötiin lähes täydellisesti.

Matkailijan Hattuvaara

Hattuvaara on tunnettu paitsi sotatapahtumien näyttämönä myös ortodoksisuudestaan sekä kylässä asuneista runonlaulajista. Heistä tunnetuin on vuosina 1781-1846 elänyt Arhippa Buruskainen, jonka muistokivi löytyy  tsasounan vanhasta kalmistosta. Runon ja rajan tie ohittaa tsasounan aivan vierestä.

Kylän matkailukohteita ovat sotaveteraanien muistoksi rakennettu Taistelijan Talo, kylän yli 200 vuotta vanha tsasouna,  Makkolan museotila sekä sota-ajan tapahtumista kertova Taistelijan taival ja lukuisat muistomerkit eri puolilla kylää. Hattuvaaran alueella, parikymmentä kilometriä kylän keskustasta, sijaitsee EU:n itäisin piste.

Kylän juhlia ovat kesäkuun lopussa vietettävä tsasounan vuosijuhla Petrun praasniekka sekä Hattuvaaran taistelujen muistojuhla, jota on ollut tapana viettää heinäkuun lopussa.

Luonto ja elämykset

Hattuvaara tarjoaa matkailijalle luonnon kirjon metsineen, lukuisine lampineen, jokineen, järvineen ja soineen sekä Pampalon kultaesiintymineen. Itärajan puhdas ja kaunis erämaaluonto on jo sinänsä elämys ja nähtävyys!

Laajat erämaat tarjoavat loistavat mahdollisuudet metsästykseen ja kalastukseen.

Hattuvaara ja sitä ympäröivä luonto kutsuvat yhtälailla perhematkailijaa, turistia, erämiestä, metsämiestä tai vaikkapa luontokuvaajaa. Siellä voi virkistäytyä, rentoutua ja rauhoittua, nauttia vauhdista tai erämaan hiljaisuudesta sekä tutustua monin eri tavoin Suomen sota-ajan historiaan.

Katso täältä Hattuvaaran kyläkarttaa

Palaa Hattuvaaran etusivulle tästä